Cégalapítás Kanadában

Kanadában számos vállalkozás és vállalkozási forma létezik. A regisztrációhoz szükséges követelmények és eljárások egyes tartományokban néha különböznek egymástól. A leggyakrabban kiválasztott vállalkozás típus a limited liability company mert rendkívül egyszerű szerkezete van és a társasági jövedelemadó mértéke a minimum.

Ha meg szeretné tudni melyik vállalkozás típus lenne az Ön számára legmegfelelőbb, ebben a cikkben tájékozódhat bővebben erről.

Az alábbi vállalkozástípusok közül választhat.

  1. limited liability company 2. limited liability partnership 3. public limited company

 1.1. Limited Liability Company(LLC)

A Limited Liability Company (LLC) hibrid szerkezettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy rendelkezik társasági és partnerségi jellemzőkkel is. Mint egy társaság, az LLC jogi felelősségi védelmet ad a tagjainak, és a partnerséghez hasonlóan áramlást kínál az adózások között.

A Kanadai korlátolt felelősségű társaság minimum jegyzett tőkéje 1 kanadai dollár és egy vagy két részvényessel lehet megalapítani, tartománytól függően. A legtöbb tartományban további feltétel az, hogy legalább egy tag helyi jogalanyisággal rendelkezzen (pédául, állampolgár, letelepedett bevándorló), kivéve British Columbiában, New Brunswickban, Nova Scotiában, Quebecben és Yukonban.

A regisztrációt és a felállítást követően a cégnek adóbevallást és pénzügyi kimutatást kell benyújtania.

1.2. Limited Liability Partnership(LLP)

Jelenleg Ontario és British Columbia kezelik a Limited Liability Partnership regisztrációját. A regisztráció feltétele olyan partner (ek) felvétele, akik profitálnak a korlátolt felelősségből a partnership veszteségére. Manager vagy helyi jogalanyisággal rendelkező személy kinevezésére nincs szükség. A többi kanadai tartományban helyi szabályozások írják elő a különböző szakemberekre vonatkozó szabályokat.

A vállalkozás jövedelme automatikusan a partnerekhez kerül, amit be kell jegyezni a társasági/személyi adóbevallási nyilatkozatba. A jövedelembevallást a partnership-nek kell elkészítenie a helyi adóhatóság számára.

Az LLP népszerűbb a külföldiek körében, de erősen ajánlott az ügyfelek számára, hogy számba vegyék az előnyeit és a hátrányait mielőtt belevágnának.

1.3.Public Limited Company

A Public Limited Company nagyon hasonló vállalkozás típus, mint az LLC. Minimum jegyzett tőkéje 1 kanadai dollár és ugyanúgy külföldi jogalany is alapíthat ilyen vállalkozást. Az egyetlen jelentősebb különbség az az, hogy az egyesülések és részesedésszerzések megengedik a feleknek h a részesedéseket szabadon átruházhassák egymásra.

2. Abban az esetben, ha Ön nem kanadai és vállalkozást szeretne elkezdeni Magyarországon, Önnek is számos lehetősége van

2.1 Vállalkozást indítani Kanadában egy meglévő vállalkozás mellett:

Ha Ön nem kanadai, de rendelkezik egy vállalkozással a saját hazájában és új vállalkozást szeretne indítani Kanadában át kell esnie különböző regisztrációs eljárásokon a cég bejegyzése érdekében amit extra provincial registration-nak hívnak. Például ha rendelkezik működő céggel Magyarországon és szeretne egy új vállalkozást indítani Ontarióban, be kell jegyeztetni a vállalkozást, mint egy „extra-provincial corporation” abban a tartományban. Általánosan elmondható, hogy a legtöbb tartományban ugyanazok az ehhez szükséges követelmények. Abban az esetben, ha több tartományban szeretne vállalkozást indítani, úgy az összes tartományban külön-külön kell bejegyeztetni a céget.

2.2 Vállalkozás indítás bevándorlóként

Bevándorlók számára a legegyszerűbb, ha üzleti bevándorlóként indítanak vállalkozást Kanadában.

Üzleti bevándorlóként választania kell, hogy önálló vállalkozó szeretne vagy start-up vízumot szeretne igényelni. További feltétel a kulturális élethez való hozzájárulás és alkalmazkodás iránti szándék továbbá, hogy előreláthatólag tudjon venni és karbantartani egy farmot Kanadában.

2.3 Vállalkozás indítás Kanadában külföldről

Ha anelkül szeretne vállalkozást indítani, hogy kanadába költözik akker ezt legegyszerübben British Columbiában teheti meg. Bár az összes tartományban hansonlóak az erre vonatkozó szabályok, British Columbia kezeli a legrugalmasabban. A legfontosabb feltételek közé tartozik, hogy rendelkezzen egy (fizikai) címmel ahová be van jegyezve a vállalkozés, egy munkavállalói engedéllyel és be kell nyujtania egy kérelmet az Invesment Canada számára.

Néhány tartományban előfordulhat, hogy nem engedélyezik külföldiek számára, hogy bizonyos vállalkozástípusokat inditsanak, ebben az esetben érdemes lehet kanadai állampolgárokkal vagy letelepedett bevándorlókkal együtt partnership-et vagy corporation felállítani.

dr. Dobos István ügyvéd / Zatykó Anna

Cégjoggal vagy kanadai cégalapítással kapcsolatos kérdése van? Szívesen állunk rendelkezésére! A magyar és EU-s szoftverjogi közvetlenül irodánk szolgáltatását tudja igénybe venni, míg Kanada jogrendszerét érintő megbízások tekintetében kanadai együttműködő ügyvéd-partnerünk jár el.

dr. Dobos István ügyvéd [cégjog]
e-mail: dobos@doboslegal.eu
+3630-3088151