Gazdasági élet szerződéseinek elkészítése tartós ügyvédi megbízás keretében

Mint azt a korábbi bejegyzésünkben is említettük akár eseti, akár állandó megbízás keretében szívesen állunk rendelkezésére szerződések átnézésére, mielőtt aláírásával magára nézve kötelezettséget telepítene.

Tartós megbízás előnyei:

Ügyvédként leggyakrabban eseti megbízásokkal találkozunk, hiszen magyar viszonylatokban többségben vannak a fogyasztók és a fogyasztók által kötött szerződések. Ilyen például egy lakásvásárlás, késedelmes fizetés érvényesítésében való szakszerű jogi segítségnyújtás és tanácsadás, vagy pénz visszakövetelésének érvényesítése. Hiszen lássuk be, nem vásárolunk minden hónapban ingatlant és az sem fordul elő túl gyakran, hogy egy esetlegesen rossz időpontra foglalt nyaralási költséget visszaigényeljünk. Kiváltképp az állandó megbízások kevésbé gyakori volta miatt tudunk kiemelni néhány előnyt, ami az ilyen jellegű ügyfelekkel való kapcsolattartást és eredményességet megnöveli.

a) Ügyvédként igyekszünk ügyfelünk által elmondottakat a jogszabályok szövegére lefordítani és ezek mentén is teszünk fel kérdéseket, míg ügyfelünk a tényállást közli velünk. Az események elmondásakor az ügyfél gyakran eshet abba a hibába, hogy a jog szempontjából nem releváns, felesleges információkat közöl és emellett elsikkadnak viszont a jogilag releváns információk. Ez viszont nem mehet az ügyfél hátrányára, hiszen ő kifejezetten azért fordult szakemberhez, mert ő maga nem ért hozzá. Ilyen esetekben szokott a leghasznosabbnak bizonyulni az állandó megbízás. Állandó megbízás során ugyanis teljes képet kapunk mi is ügyfelünk üzleti tevékenységéről. Lassan megismerjük partnerei mindegyikét, információkat gyűjtünk eddigi üzleti szokásaikról, látjuk mely üzlettárs miben nem megbízható, illetve számos hasznos benyomás és tény rögzülhet egy hosszabb idejű megbízás alatt, amivel már a szerződés előkészítéskor is előnyben lehetünk a másik félhez képest. És nem mellesleg könnyebben húzunk elő a tarsolyunkból valami váratlan, ám de jogszerű megoldást, ha hosszabb időre visszamenőleg ismerjük a másik fél ügyfelünkkel való kapcsolatát és ezt könnyedén le is tudjuk fordítani azt a jog nyelvére.

b) Sok más területen is fontos a bizalomépítés, ezért erről hosszabban nem is tennénk említést. Az azonban semmiképpen sem elhanyagolható, hogy ügyvédként ügyvédi titoktartás köt bennünket, ami gazdasági tevékenységek végzésénél többnyire üzleti titkokról való tudomásszerzést jelent, így halmozottan találom fontosnak, hogy egy ügyfél bizalommal ossza meg irodánkkal cége helyzetét. Főleg gazdasági tevékenységgel kapcsolatos információk lehetnek szükségesek egy ügyvéd számára, amikor szerződést készít elő, de azzal is az ügyfele érdekeit szolgálja, ha őt magát megismeri. Így az előző cikkünkben írt kérdéseket sok esetben nem kell hosszan megvitatnunk, hiszen ismerjük ügyfeleink habitusát és prioritását. Így nemcsak aktuális, de jövőbeli céljaihoz is tudjuk igazítani a számára készülő tervezetet. Ennek megfelelően gondolkodunk ugyanis a kötbér kikötés megválasztásánál, fizetési határidő meghatározásánál, valamint a fizetés módjáról. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyit kell várnia ügyfelünknek a teljesítésre, ha éppen párhuzamosan több kintlévősége van, vagy ezen üzletével kívánja beindítani további vállalkozásait.

c) Ha már elkészítettünk egy szerzősét, rövid határidő alatt kérésnek megfelelően módosítjuk is azt. A gyakorlatban egy ügyfél általában azt az ügyvédet bízza meg a módosítással, aki a szerződést megfogalmazta. Ha már az eredeti szerződés eredménye elégedettséget váltott ki ügyfelünkből, akkor nincs más dolga, mint telefonos vagy személyes konzultáció alkalmával elmondania a változtatásra vonatkozó igényeit és akár másnap aláírhatja a szerződésmódosítást. Így elmarad az ügyfél azonosítás illetve a megbízási szerződés ismételt aláírása, valamint az ügyfél üzleti körülményeinek felvázolása, hiszen ezek már korábbról megvannak, ezáltal időt spórolva ügyvédnek és ügyfélnek.

d) Üzleti terveit sem kell egyedül szerveznie. Figyelemmel követjük a gazdasági változások által megkövetelt újításokat és ahhoz megfelelő megoldást tudunk kínálni. Így gyakorta előfordul, hogy nem ügyfelünk keres fel bennünket újabb ötletével, hanem mi tárunk elé jobb konstrukciókat, így támogatva üzletpolitikája alakulását.

Hogyan kell elkezdeni?

A szerződéskötés első lépéseként ügyfélkonzultációt ajánlunk leendő ügyfelünk számára. Ez a megbeszélés első körben egy óra időtartamot szokott igénybe venni. Ez alatt átbeszélünk minden lényeges tudnivalót. Ügyfelünk elmondhatja üzleti tevékenysége célját és azt is, pontosan miért keresett fel bennünket. Mi erre ott helyben megfelelő megoldást és kidolgozási javaslatot dolgozunk ki, így ügyfelünknek lehetősége van mérlegelni a megbízási szerződés aláírása előtt, hogy kíván-e velünk együtt működni. Amennyiben elégedett megbízási szerződést írunk alá és megállapodunk a következő konzultáció időpontjában vagy meghatározzuk azt a határnapot, amikor a tervezet első verzióját ügyfelünk rendelkezésére bocsátjuk akár e-mail formájában is. A további, telefonos konzultáció lehetőségétől sem zárkózunk el, azonban első alkalommal ragaszkodunk a személyes találkozóhoz. Ez fontos mindkét fél számára. Szeretünk megismerkedni leendő ügyfelünkkel és ugyanígy jó benyomást kívánunk tenni rá, hogy lássa, érdekei valóban az első helyen állnak irodánk számára és bármikor fordulhat hozzánk, akár más ügyekben is.

Hogyan zajlik az elkészítés?

Szerződéskészítéskor gyakran felteszik azt a kérdést, hogy általában mennyi időt vesz igénybe. Nos, átlag időtartamot nehéz lenne mondani. A szükséges idő ugyanis több tényezőtől függ. Először is az hosszabbít vagy rövidít az elkészítés idején, hogy mikor áll rendelkezésünkre ügyfelünktől az összes szükséges információ, kérése, változtatási igényének pontos tartalma. Sok esetben akár hetekig is várnunk kell arra, hogy a kért dokumentumok megérkezzenek hozzánk. Ezt a késedelmet természetesen az ügyfélnek el kell fogadnia, hiszen az időtényező ez esetben rajta áll. Az is nagyon meghatározó egy gazdasági szerződés elkészítésekor, hogy mennyire bonyolult a konstrukció. Egy egyszerű alapítás, törzstőke emelés az ügyvéd számára nem bonyolult munka, azonban az üzleti életben általában több fél szoros összefüggésben tevékenykedik, részesedéseik több cégben találhatóak, vagyonuk, vagyoni hozzájárulásuk is esetleg bent ragadhatott egy másik üzletben, amire esetlegesen alapozná következő üzleti tevékenységét. Így főleg egy gazdasági társaság alapításakor, ahol a törvény fogalmi elemként mondja ki a vagyoni hozzájárulás teljesítését, nem készíthető létesítő okirat és azt nem tudjuk bejelenteni a nyilvántartó bírósághoz. Ez esetben a munka is tovább tart.

Ha az elkészült szerződést kezében tartja, de újabb körülmény merült fel, ami rendezést igényel, akkor kollégáink rugalmasságában bízhat ügyfelünk! Akár az aláírást megelőző utolsó pillanatig készen állunk a módosításokra, kiegészítésekre, hiszen a célunk nem feltétlenül a teljesítmény, hanem a minőségi munka, amellyel ügyfelünk és mi is elégedettek vagyunk. 

dr. Dobos István ügyvéd 

Szerződésekkel, gazdasági joggal, cégjoggal kapcsolatos kérdése van? Szívesen állunk rendelkezésére!

dr. Dobos István ügyvéd
e-mail: dobos@doboslegal.eu
+3630-3088151